EXCLUSIV | Portret de candidat. Ana Ciceală, candidată la primăria sectorului 3 din partea USR: „Sunt singurul politician care a învins-o pe Gabriela Firea în instanță.”

EXCLUSIV | Portret de candidat. Ana Ciceală, candidată la primăria sectorului 3 din partea USR: „Sunt singurul politician care a învins-o pe Gabriela Firea în instanță.”
EXCLUSIV | Portret de candidat. Ana Ciceală, candidată la primăria sectorului 3 din partea USR: „Sunt singurul politician care a învins-o pe Gabriela Firea în instanță.” / Sursa Foto: Ana Ciceală, Facebook
Publicat: 02/03/2020, 15:02
Actualizat: 07/04/2021, 03:39

Ana Ciceală candidează la Primăria Sectorului 3 din partea USR. Are 37 de ani, a studiat filosofia și a lucrat în poziții de management în zona corporate. În prezent, este consilier general al Primăriei Municipiului București. Vrea să creeze păduri urbane și să facă din sectorul 3 un sector mai curat. De asemenea, vrea să construiască școli, grădinițe și creșe. Gândul vă va prezenta în perioada următoare portretele candidaților la primăriile de sector din București, dar și pe cele ale candidaților la Primăria Capitalei. Cine sunt și de ce vor să ne conducă.

Gândul: Cine este Ana Ciceală, ce studii are și ce experiență o califică pentru a ocupa această funcție?

Ana Ciceală: Am 37 de ani, sunt proaspătă mămică, am o fetiță de 2 luni și până să intru în politică am lucrat în două corporații mari. Am lucrat pentru un grup de companii daneze, unde am fost manager general pe țară. Am activat în silvicultură, respectiv pe domeniul juridic și pe outsourcing și resurse umane. Sunt în București din anul 2002, anul în care am venit la facultate. Am absolvit Facultatea de Filosofie, dar nu am lucrat niciodată pe teorie sau în mediul academic. Mi-am dorit tot timpul să fac ceva practic.

Gândul: Care sunt motivele candidaturii dumneavoastră și de ce candidați în sectorul 3?

Ana Ciceală: În sectorul 3 este locuința mea și locul în care activez, USR sector 3. Ca motivație intrinsecă, motivul pentru care candidez la sectorul 3, este motivul pentru care am intrat in politică. În 2015 mi-am dat seama că fie voi pleca din țară și din oraș, fie voi rămâne, dar voi încerca să schimb lucrurile. Altfel nu îmi mai vedeam viitorul în București, pur și simplu. Ieșeam pe stradă și totul mă impacta negativ. Lucrurile s-au degradat din păcate de la nivelul anului 2015, dar eu am luat decizia că voi rămâne în București și voi încerca să schimb lucrurile, fiind că sunt o luptătoare de felul meu. Îmi place să lupt și să văd lucrurile întâmplându-se concret. Îmi place să găsesc și să formez echipele prin care aceste lucruri să se întâmple. Atunci am început să mă interesez ce se poate face pentru a schimba orașul. M-am dus ca voluntar la asociația Salvați Bucureștiul, în 2015, apoi am devenit manager de proiect. În 2016 deja era format USR-ul. Am fost și eu printre membrii fondatori, în august 2015, cei care am semnat la tribunal pentru a înființa Uniunea Salvați Bucureștiul, care apoi s-a transformat în USR. Nicușor Dan ne-a zis în momentul respectiv că ăsta este viitorul pentru schimbarea pe care ne-o dorim în oraș, să fim implicați politic și să candidăm. Așa a venit candidatura mea în Consiliul General al Municipiului București, în vara lui 2016. De atunci am început să lucrăm pentru oraș și pentru binele locuitorilor municipiului București, așa cum spune jurământul pe care l-am depus în iunie 2016. Practic eu cred că dacă nu implicăm mai multă lume în schimbarea aceasta și în construcția și reconstrucția de care are nevoie Bucureștiul, nu vom reuși să obținem un oraș așa cum ni-l dorim și așa cum credem noi că ar trebui să fie, similar celor din vest. Bani sunt, numai că deficitul de muncă, management și implicare este foarte mare. Asta înafară de PSD, Firea, Negoiță și așa mai departe…

Gândul: Care este proiectul dumneavoastră pentru sectorul 3 și care ar fi câteva probleme importante cu care se confruntă sectorul?

Ana Ciceală: La Primăria Sectorului 3 și de fapt la primăriile de sector în genere, atribuțiile sunt relativ limitate în comparație cu Primăria Generală, unde sunt majoritatea serviciilor publice. Primăriile de sector au atribuții specifice în ceea ce privește școlile. Spre exemplu, administrarea infrastructurii școlare este la primăriile de sector. Inclusiv construirea de școli și de grădinițe noi. De asemenea, săli de sport sau săli multifuncționale. Primăria de sector mai are atribuții și pe zona culturală sau pe zona de asistență socială. Bineînțeles, salubrizarea ține de primăria de sector. Partea de deszăpezire este și ea în subordinea primăriei de sector. Sectorul 3 are foarte multe probleme. Unele pot fi rezolvate de primăria generală, altele prin colaborare sau de către primăria de sector. Proiectul meu merge pe trei zone și vizează în primul rând școlile, creșele și grădinițele. Am un proiect foarte mare pe zona de spații verzi și parcuri, care sunt de asemenea la primăriile de sector. Pe zona de spații verzi am un proiect mare care se numește Păduri Urbane. Pe zona de sănătate, de policlinici de sector și tot ceea ce înseamnă medicină de familie, poate să intervină și primăria de sector, acolo unde este un deficit la Primăria Generală. Primăria generală ar trebui să se ocupe de sănătate, însă după cum vedem nu face asta. Eu voi lua atitudine, iar în cazul în care primăria generală nu renovează, îmi voi asuma eu responsabilitatea. Spre exmplu, voi renova policlinicile Titan și Vitan. Pe zona de curățenie, într-adevăr, trebuie să curățăm sectorul. Sunt deja 2 ani de când a fost preluat serviciul public la primărie și este din ce în ce mai multă mizerie.

Gândul: Ați vorbit despre școli și salubrizare. Care sunt pașii concreți pentru  arenova școlile și pentru a construi unele noi, respectiv pentru a crește calitatea serviciului de salubrizare?

Ana Ciceală: Să vă dau un exemplu. La sectorul 3 există un deficit de fonduri. Sunt făcute credite în valoare de 17% din tot bugetul. Apoi există un deficit de distribuire directă a acelor fonduri. Pentru școli, creșe și grădinițe sau policlinici și salubrizare, avem nevoie și de bani și de o distribuire corectă a bugetului. Sunt bani la buget, dar ar trebui atrase și fonduri europene. Pentru a atrage fonduri europene trebuie să muncești pentru a-i obține, iar Negoiță nu a mai făcut asta. De exemplu, bugetul pentru fonduri europene este în acest an 0. Nu reușește să mai atragă absolut nimic. Trebuie redistribuit tot bugetul, astfel încât pentru școli, grădinițe și creșe, să avem un procent alocat mult mai mare. În momentul acesta avem alocați pentru unități de învățământ pe 2020, 63.4 milioane de lei fără programul de corn și lapte, respectiv programul școală după școală. Cu tot cu acestea sunt aproximativ 83 de milioane de lei, adică 7% din bugetul local. Eu îmi propun să aloc cel puțin 30% din bugetul local pentru școli, grădinițe și creșe. Negoiță a renovat în jur de trei școli în 7 ani de zile. În sectorul 3 sunt școli care nu au apă la baie. Suntem într-unul dintre cele mai bogate orașe din Europa, iar aceste lucruri sunt absurde. Banii se duc în altă parte, nu se duc acolo unde sunt prioritățile. Se duc în cele 10 companii ale lui Negoiță. Banii nu ajung acolo unde este mult de muncă la a renova școli, la a face noi grădinițe sau noi creșe. Unul din lucrurile pe care vreau să le fac, pe lângă această relocare bugetară, este să creez și să găsesc locații pentru noi proiecte after school. De exemplu, pentru creșe și grădinițe trebuie construite noi facilități. Pe de altă parte, trebuie inventariate clădirile care se găsesc deja în patrimoniul primăriei și care nu există niciunde în inventar. Probabil că primăria are acest inventar, dar îl ține bine ascuns, deoarece pe site nu există.

Trebuie văzut dacă aceste clădiri pot fi renovate. Spre exemplu, din ce știm noi, Poliția Locală a Sectorului 3 este în clădirea unei foste școli. Cum eu am de gând să pun poliția locală să facă lucruri mult mai concrete decât cele pe care le face în prezent, cum ar fi să păzească școlile permanent, voi putea transforma acea clădire într-o clădire pentru after school. Dacă este loc, se poate înființa și o creșă.

Dacă voi găsi o clădire alternativă pentru a muta primăria într-o altă clădire, voi readuce acolo o școală, pentru că în acea locație a fost școala Bosianu. Acest gen de idei de a folosi toate resursele pe care le are sectorul pentru a le direcționa acolo unde este nevoie, va fi implementat pe toate palierele, fie că vorbim de sectorul social, spații verzi, etc…

Gândul: Vă ajung banii alocați la buget pentru proiecte sau va fi nevoie de bani externi?

Ana Ciceală: Va fi nevoie de bani externi, cu siguranță. Nu vom putea face aceste proiecte doar cu banii existenți, dar banii externi sunt acolo. România nu reușește să acceseze nici jumătate din banii alocați pentru proiecte. Banii care vin de la Uniunea Europeană sunt bani la existența cărora contribuim și noi.

Pe partea de salubrizare și pe partea de sănătate publică, toate proiectele se pot face cu fonduri din bugetul Primăriei Sectorului 3, dar pe partea de reciclare vor trebui atrase fonduri europene. Cu toate acestea, trebuie să mai plătim din datoriile primăriei. Ca să vă faceți o idee, pentru fiecare cetățean al sectorului 3, ar fi de plată 4116 lei. Dacă vom rambursa creditele la viteza de astăzi, vom plăti dobânzi până în anul 2051.

Gândul: Cum ați gestiona o eventuală opoziție din partea celorlalți primari de sector, respectiv a consilierilor locali? S-a văzut că a fost greu ca USR să creeze punți de dialog cu PSD, spre exemplu.

Ana Ciceală: Este greu, pentru că ei au alte interese. Este foarte greu să pornești o discuție atunci când nu ai aceeași bază de la care să pornești. Sunt mai multe planuri. Noi cei de la USR vrem să dăm o lege a capitalei, astfel încât să desființăm sectoarele. Asta se poate face în parlament. Până atunci, într-adevăr, primăriile și primarii de sector vor trebui să lucreze împreună pentru o dezvoltare unitară a orașului, inclusiv pe partea de urbanism, care include foarte multe lucruri. De 20 de ani primarii au spus lucruri mari la începutul mandatului și indiferent de culoarea politică nu și-au dus la bun sfârșit proiectele.

Gândul: Când credeți că ar fi fezabil să se renunțe la structura Bucureștiului cu sectoare?

Ana Ciceală: La următorul parlament. În 2021, la sfârșitul anului, am putea să o avem. Atunci am putea avea o reformă administrativă la nivelul Bucureștiului. Dacă ne întoarcem la ceea ce avem acum, vreau să vă spun că eu am fost mereu deschisă pentru a lucra cu toată lumea. Am lucrat inclusiv cu colegii de la PSD.

Gândul: Puteți să îmi dați exemplu de un proiect mare pe care îl aveți în plan pentru București?

Ana Ciceală: Unul dintre proiecte este Pădurea Urbană Dudești. Vreau să realizez acest proiect pe jumătate din terenul de lângă Biblioteca Națională. Acel teren a fost lăsat în paragină. Acolo sunt 11.6 hectare de teren. Jumătate din acel teren a aparținut de Ministerul Dezvoltării, dar a fost trecut anul trecut la ministerul Justiției, care are de peste 10 ani un proiect pentru cartierul justiției.

Ministerul Justiției a reușit să obțină fonduri de la Banca Mondială. Jumătate din teren este la Ministerul Justiției și cealaltă jumătate este la Primăria Capitalei. O bună parte din el este deja în proprietatea primăriei și mai sunt câteva loturi care trebuie expropriate. Eu îmi propun să cer la sectorul 3 jumătatea de teren care este la primărie, pentru că vreau să construiesc acolo o pădure urbană asemănătoare unui parc, dar puțin mai sălbatică decât parcurile normale.

Acest proiect este parte din proiectul meu numit Păduri Urbane. Am identificat deja trei astfel de locații, iar aceasta ar fi cea mai mare. Am denumit proiectul Pădurea Urbană Dudești, fiindcă acolo a fost cartierul Dudești înainte să îl radă Ceaușescu. Mai avem un alt teren identificat, care este parcul Vitan, pe care vrem să-l construim pe un teren de pe calea Vitan. Noi vrem să facem parc, iar Negoiță vrea să construiască un cartier de blocuri de 11 etaje.

Avem nevoie de parcuri. La sectorul 3 avem undeva la 9 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, iar media trebuie să fie la 26. Eu îmi propun să plantez 200.000 de arbori numai pentru sectorul 3, iar USR București vrea să planteze un milion de arbori în tot Bucureștiul. Este un deficit foarte mare pe aliniament, dar dacă se vor crea parcuri și spații verzi noi, lucrurile se pot rezolva.

Vreau să adaug faptul că mai avem un proiect la nivelul sectorului 3, în ceea ce privește înființarea de centre de permanență cu asistență medicală permanentă gratuită pentru studenți, elevi și copii. Doresc să înființez o linie a primăriei, pentru a putea face programare la medicul de familie 24h/24h. Este un serviciu public pe care îmi doresc să îl deschid la Primăria Sectorului 3.

Gândul: Cum ar arăta o primărie condusă de Ana Ciceală în relația cu mediul ONG?

Ana Ciceală: Din păcate sau din fericire, multe dintre ONG-uri fac treaba primăriei, atât pe zona socială, cât și pe cea culturală. Bineînțeles că ONG-urile nu au resursele necesare pentru a face asta, iar eu ca primar îmi doresc să am o bază de date cu toate ONG-urile care sunt prezente în sector. Vreau să invit ONG-urile la întâlniri de lucru, unde să putem pune la cale proiecte împreună. Vreau să aloc resurse bugetare și umane pentru ONG-uri.

Cred foarte mult în bugetarea participativă pentru ONG-uri și pentru cetățeni, dar nu făcută în stilul în care s-au făcut până acum lucrurile. Dacă vrei cu adevărat să lucrezi cu sociatatea civilă și cu cetățenii, trebuie să ai implicare permanentă.

Eu îmi doresc ca cetățenii să simtă că primăria este a lor și că primarul nu face decât să îi slujească. Vreau ca oamenii să creadă că primarul este un angajat care le duce lucrările la bun sfârșit. În acest moment lucrurile se întâmplă invers. Ca exemplu, Negoiță are în proiectul de buget de anul acesta, un restaurant cu învățământ dual, în care chelnerii să inevețe cum se servește într-un restaurant de lux. A început să achiziționeze vitrine de cramă, pahare pentru cramă, canapele V.I.P., etc… Eu cred că există suficiente restaurante în sectorul 3 unde tinerii să facă practică. 

Dacă ideile pornesc de la cetățeni și tu ca primar le asculți și lucrezi alături de ei și îi implici în luarea deciziei, îi vei apropia. Este nevoie de fiecare dintre noi pentru a schimba orașul acesta, iar primăriile nu vor reuși să facă asta singure.

Gândul: La ora interviului nostru, PLUS nu are un candidat desemnat pentru Primăria Sectorului 3. Cu toate acestea, care sunt principalele dumneavoastră calități pentru a fi candidatul alianței la Primăria Sectorului 3?

Ana Ciceală: „M-am luptat cu Gabriela Firea și am învins-o.” 

Ana Ciceală: Sunt o persoană foarte curajoasă. Deja am experiență în administrația locală, sunt consilier general. Bugetele din comisiile în care lucrez sunt undeva la jumătatea bugetului capitalei. Sunt o persoană foarte perseverență, îmi place să duc lucrurile la bun sfârșit și îmi place să văd lucruri concrete făcute din mâna mea. Acesta este motivul pentru care nu am mers la parlament.

Voi lupta pentru a schimba lucrurile în administrație. Sunt un om de echipă, îmi place să lucrez în echipe și să ne bucurăm cu toții de rezultatul muncii depuse. Am dovedit că pot să mă lupt cu PSD-ul și să câștig. M-am luptat cu Gabriela Firea și am învins-o. Sunt singurul politician care a învins-o pe Gabriela Firea în instanță. Cele 20 de companii municipale înființate în 2017 au fost anulate definitiv în instanță, iar acum mă lupt să le desființez și la Registrul Comerțului. Impactul este foarte mare, deoarece Gabriela Firea a mutat jumătate din bugetul Bucureștiului la aceste companii.

Gândul: Cum poate să beneficieze o primărie de sector de ajutorul europarlamentarilor?

Ana Ciceală: Am multe proiecte cu europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță. Este un coleg cu care lucrez foarte bine. M-a ajutat să fac demersuri la Uniunea Europeană în legătură cu companiile municipalității.

Sunt mai multe locuri în care ei ne pot ajuta. Așa cum v-am spus, dacă vrem să construim lucruri în sectorul 3, vom avea nevoie de multe fonduri europene. Europarlamentarii ne pot ajuta și pe partea de lobby. De multe ori, bugetul Uniunii Europene este alocat pe priorități, iar în funcție de ce spun europarlamentarii, prioritățile Uniunii Europene se pot schimba.

Odată cu alocarea banilor pe noul buget al Uniunii Europene, este posibil să rămânem în urmă, având în vedere că nu am dus la bun sfârșit proiectele de infrastructură planificate.

Gândul: Cum va impacta asta Bucureștiul?

Ana Ciceală: Aceasta este o problemă. Este posibil să rămânem în urmă, deoarece se presupune că trebuia să ne fi construit deja infrastructura.

La sectorul 3 avem nevoie de a asfalta și repara toate străzile secundare, respectiv de a apăra infrastructura pietonală. Avem nevoie de parcări modulare supraetajate, care să eficientizeze spațiul existent. De asemenea , este nevoie și de un transport în comun mai eficient. Cu toate acestea, dacă vom câștigă primăria generală, cu siguranță vom putea schimba situația și la nivelul sectorului 3.

Sursă Foto: Ana Cieală, Facebook

Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători,...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Românii care vor primi a 13-a pensie în decembrie. Guvernul a anunțat cine primește sprijinul...
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
Un iaht plin cu turiști s-a scufundat în Marea Roșie. Sunt 30 de persoane dispărute,...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
E legal să depășești limita de viteză pentru a evita un pericol?
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu, declarații halucinante. Cum s-a întâlnit cu o altă specie și ce spune despre...
Dan Andronic despre secretele victoriei lui Călin Georgescu. Avertismentul SRI despre TikTok
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Capitolul negru din viața lui Alec Baldwin! Ce decizie neașteptată a luat în legătură cu...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?